Úttörő optikai kábelbehúzó berendezés a Hungaro Cabel Technology Kft.-től

0
63

A Hungaro Cabel Technology Kft. több mint 210 millió forintos beruházással fejlesztett ki egy nemzetközi jelentőséggel bíró optikai kábelbehúzó berendezést, mely az optikai kábelrendszerek telepítését gyorsabbá és költséghatékonyabbá teheti.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása

A fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 146 millió forintos támogatást nyújtott. A cég szakértői egy új technológiát dolgoztak ki, amely jelentős előrelépést jelent az optikai hálózatok építésében.

Úsztatásos technológia

Az új berendezés az úgynevezett „úsztatásos” technológiát alkalmazza, amely lehetővé teszi az optikai kábelek nagyobb hosszúságú behúzását, jelentősen meghaladva a jelenleg használt légbefúvatásos módszer hatékonyságát.

Fizikai jelenség kihasználása

A fejlesztés egy olyan fizikai jelenséget használ ki, amelyben a folyadékokban a folytonos, örvényléstől mentes áramlás minimális közegellenállást eredményez, így növelhető a behúzási hossz.

HELLO-RS berendezés és piacképesség

Az elkészült HELLO-RS berendezéssel az új technológia széles körben elterjedhet, ami jelentős gyorsítást jelenthet az optikai kábelhálózatok telepítésében és bővítésében, különösen Európában, ahol jelentős infrastrukturális fejlesztések várhatók az adatátviteli sebesség növelése érdekében.

A társaság háttérinformációi

A 1995-ben alapított, péteri székhelyű társaság 2022-ben 167 millió forintos nettó árbevételt és 41 millió forint nyereséget ért el, míg 2021-ben 244 milliós bevétellel és 28 millió forint profittal zárt.