Új lehetőségek a borágazatban 2024-ben

0
51

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a BorÉRT 2024 konferencián jelezte: a szőlő- és borágazat, mint jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, új irányok felé nyit. Aki gyorsabban alkalmazkodik és az információkat eredményesen használja, az nyer.

Pályázati lehetőségek és fejlesztések

Az államtitkár a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott eseményen kiemelte a 2024-es évben meghirdetendő pályázatokat. Ezek között szerepel a szőlő szerkezetátalakítási, borászati és innovációt támogató beruházások. Feldman Zsolt szerint az elmúlt tizenhárom évben mintegy 80 milliárd forint segítette a szőlő szerkezetátalakítást, amely 30 ezer hektár szőlőültetvény megújulását eredményezte. A 2024 és 2027 közötti időszakra további 71 millió euró áll rendelkezésre e célra.

Innováció és új termékek

Az új pályázatok az innovációs beruházásokra is kiterjednek. Ezek támogatják olyan gépek és berendezések beszerzését, amelyek új borászati vagy boralapú termékek előállításához, illetve környezetkímélő csomagolóeszközök alkalmazásához szükségesek. Például az alkoholmentesített vagy alacsony alkoholtartalmú boralapú termékek előállítását támogató berendezések. Ez az újítás célja, hogy az új piacok és fogyasztói igények mellett a környezeti elvárásoknak is megfeleljenek.

Promóció és piaci jelenlét

Feldman Zsolt a hazai bor promócióját és bel- és külpiaci jelenlétének erősítését is kiemelte. A 2027-ig rendelkezésre álló mintegy 6 millió euró e célra fordítható. A 2020 és 2023 közötti időszakban már mintegy 1,5 milliárd forint értékű promóciós tevékenység valósult meg, amelyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Bormarketing Ügynökség is aktívan részt vett.

A jövő agrár- és vidékfejlesztési pályázatai

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a 2024-ben meghirdetendő agrár- és vidékfejlesztési pályázatok széles körű lehetőségeket kínálnak a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára, hogy válaszoljanak a gazdasági-piaci változásokra és hatékonyabbá tegyék termelésüket. A tervben szerepel a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, öntözésfejlesztést és generációváltást segítő, valamint a precíziós gazdálkodást és kertészeti gépesítést támogató pályázatok megjelenítése is.

Értékelési szempontok

A pályázatok elbírálásánál kiemelt szempontok lesznek a termelői együttműködés, a tartós beszállítói kapcsolatok, valamint a hozzáadottérték-növelés. Ezek az új irányvonalak és támogatások jelentős mértékben hozzájárulhatnak a magyar borágazat fejlődéséhez és nemzetközi versenyképességének növeléséhez.