Többlettámogatás az önkormányzatoknak a kormánytól

0
55

Jelentős béremelések és többlettámogatások

A Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleménye szerint a kormány 2024-től jelentős béremeléseket hajt végre, amely 32,2 százalékos fizetésemelést jelent a tanárok és óvónők számára. Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok többlettámogatást kapnak, hogy biztosíthassák a béremelések zavartalan kifizetését.

Többlettámogatás részletei

Az önkormányzatok összesen 78,2 milliárd forint többlettámogatást kapnak, amelyből a köznevelési és szociális intézmények 63,5 milliárd forintot kapnak februárban. A többlettámogatás részeként az egyházi és nem állami humán fenntartók, valamint a nem állami szociális és gyermekvédelmi szolgáltatók is jelentős összegekhez jutnak. A fővárosi önkormányzatok és kerületek 9,5 milliárd forintos részesedést kapnak.

Korábbi és jövőbeli támogatások

Ez az összeg a második jelentős támogatás az önkormányzatok számára 2024-ben. Január elején már 69,3 milliárd forintot kaptak a megemelt minimálbér és garantált bérminimum kifizetéséhez. Továbbá, a kormány 2024-ben összesen mintegy 1050 milliárd forint támogatást biztosít az önkormányzatok számára, hogy segítse őket kötelező feladataik ellátásában.

További információk

A PM felhívta a figyelmet, hogy a fajlagos támogatási összegek és további részletek a kormany.hu honlapon elérhetőek.