Növekvő energiafogyasztás a fűtési szezon első felében Magyarországon

0
40

Budapesten, 2024. január 24-én az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye szerint a 2023/2024-es fűtési szezon első három hónapjában Magyarországon 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott, mint a megelőző év azonos időszakában. Ez jelzi, hogy a fogyasztás növekedése ellenére még mindig jelentős elmaradás van a nemzetközi energiaválság előtti szintekhez képest.

A fogyasztás részletei

A magyar családok a csípősebb tél ellenére is biztonságos ellátást élveznek, köszönhetően a magas gáztárolói töltöttségnek és a rezsicsökkentésnek. A lakossági gázfelhasználás 11,5 százalékkal nőtt, míg a gazdasági szektorban a gázfogyasztás csak 1,1 százalékkal volt magasabb. A villamos energia fogyasztása 4,4 százalékkal emelkedett.

Összehasonlítás az előző szezonokkal

Az előző fűtési szezonban jelentős megtakarítások voltak, amelyek a földgázfogyasztást negyedével, az áramfogyasztást 7,5 százalékkal csökkentették. A legfrissebb adatok szerint a fogyasztás 2023 végén és 2024 elején növekedni kezdett, bár még mindig alacsonyabb, mint az energiaválság előtti időszakban.

Éves összehasonlítás

2023-ban a földgáz és az áram fogyasztása tovább csökkent Magyarországon. A földgázfogyasztás 8,5 milliárd köbméter volt, ami 23 százalékos csökkenés 2021-hez képest. Az áramfogyasztás 4,5 százalékkal csökkent. Ez az uniós módszertan szerinti ötéves átlaghoz képest 17,4 százalékos csökkenést jelent.

Energiabiztonság és rezsicsökkentés

A közlemény szerint a megtakarítások növelik Magyarország energiaszuverenitását és csökkentik az importfüggőséget. A hazai gáztárolók töltöttsége még mindig magas, Európában a harmadik legmagasabb. A magyar családok így biztonságban tarthatják otthonaikat, miközben hozzáférnek az energiahordozókhoz Európa egyik legkedvezőbb árán.

Rezsicsökkentés hatása

A legutóbbi adatok szerint a földgázfogyasztók 90 százaléka, az áramfogyasztók 80 százaléka maradt a rezsivédett sáv alatt. A kormány a rezsicsökkentés mellett áll, annak ellenére, hogy az intézkedés Brüsszel és a baloldal által folyamatosan támadva van.