Megújult webes felülettel indul az idei eSZJA-szezon a NAV-nál

0
45

Az idei évben is könnyebbé válik a személyijövedelemadó-bevallás elkészítése Magyarországon, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bejelentette, hogy megújult webes felülettel és új funkciókkal várják az adózókat az eSZJA-szezonban.

Az adóhatóság pénteki közleményében tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a NAV idén is elkészíti a 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások tervezetét, amelyet már korábban is megszokhattak az adózók. Azonban az újdonság az, hogy akik maguk szeretnék elkészíteni a bevallást, most hozzáférhetnek egy logikusabb és a kitöltést segítő új funkciókkal kibővített webes kitöltő programhoz.

Az eSZJA-bevallások nem csak magánszemélyeknek készülnek, hanem az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is biztosít tervezetet a NAV. Azonban ezeket az adatokat az érintetteknek még ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival, mielőtt beküldhetik a NAV felé.

Az újdonság, hogy március 15-től mindenki hozzáférhet saját bevallási tervezetéhez KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás). Azok, akiknek nincs KAÜ-azonosítójuk, március 16-ig adóazonosító jel és születési dátum megadásával kérhetik a tervezet postázását többféle módon.

Azok, akik maguk készítik el személyijövedelemadó-bevallásukat, azoknak is számos újdonsággal szolgál a NAV eSZJA-oldalán elérhető webes kitöltő program. Az elkészített bevallások könnyedén elektronikusan beküldhetők, és a NAV felülete alkalmas a bevallás elkészítésére, akkor is, ha valaki nem az ügyfélkapun keresztül nyújtja be bevallását.

Az új funkciók közül kiemelendő, hogy a kedvezmények most már adózóspecifikusan jelennek meg, így például a 25 év alattiak kedvezménye csak az érintett adózók számára látható. Emellett könnyebbé vált az ingatlan eladásából származó jövedelem számítása, mivel az új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát és az azzal összefüggő adókötelezettséget.

Ha bárhol hiba csúszik a kitöltésbe, a program azonnal jelezni fogja, és piros színnel kiemeli a korrigálandó mezőket. A program keresőmezője is az adózói logikát követi, így a felhasználók könnyedén találhatják meg a szükséges információkat.

Azoknak, akik nem szeretnék a NAV tervezetét használni, a bevallási kötelezettség teljesíthető az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal vagy papíron kitöltött 23SZJA bevallás benyújtásával is.

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen 2024. május 21., és az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is elektronikusan és papíron is rendelkezhetnek az adózók. A rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje szintén 2024. május 21.

Az újításokkal és a felhasználóbarát webes felülettel a NAV segít az adózóknak könnyebbé tenni az eSZJA-szezont, és hatékonyabban elkészíteni személyijövedelemadó-bevallásaikat.