Kormányzati párbeszéd és szolgáltató állam: Új irányok a közéletben

0
49

A magyar kormány közéleti munkájának alapja a párbeszéd és a „szolgáltató állam” koncepciója – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának 15. jubileumi rendezvényén Budapesten.

Nyitrai Zsolt elmondása szerint a kormány fontos stratégiai döntések előtt mindig megkérdezi az állampolgárok véleményét. A nemzeti konzultációk során eddig tizenhat fontos témában – többek között nyugdíj, illegális migráció, alaptörvény, családtámogatások rendszere, állatvédelem és zöldenergia – kértek visszajelzést az állampolgároktól. Az utolsó konzultációt több mint 1,5 millióan töltötték ki, ami megerősíti a nemzeti érdeket és álláspontot. Minden konzultáció után valamilyen szabályozást hoztak.

A „szolgáltató állam” koncepciója keretében a kormány több kezdeményezést is indított, mint például a nemzeti diabétesz stratégia kidolgozása, a cukorbeteg gyerekek nyári kedvezményes táboroztatása az Erzsébet-táborokban, a népszámláláskor használt táblagépek átadása civil szervezeteknek és iskoláknak, valamint a Gondosóra-program elindítása. Több mint harmincezer táblagépet adtak át ingyenesen, a Gondosóra-programra pedig már 450 ezer 65 év feletti regisztrált. A diszpécserszolgálat napi 1500 hívást fogad, naponta átlagosan 27 esetben hív mentőt és naponta átlagban 33 súlyos eset fordul elő.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a program 2010-es indulását és az elmúlt évek egészségügyi eredményeit emelte ki. Az egészségben eltöltött évek száma Magyarországon az elmúlt 13 évben öt évvel nőtt. Az egészségügyi célú költségvetési keret 2024-re 3225 milliárd forintra nőtt, szemben a 2010-es 1198 milliárd forinttal.

Az 2014-2020-as EU időszak fejlesztéseinek célja az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás-helyzetének és prevenciós kapacitásainak javítása volt. Ebben az időszakban körülbelül 511 milliárd forint szolgálta az ellátórendszer fejlesztését. Az elmúlt években 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást újítottak fel, 23 rendelőintézetet és 34 mentőállomást építettek újonnan.

Barna István, a program szakmai bizottságának elnöke szerint a programban 76 szakmai szervezet vesz részt, 15 év alatt 2600 helyszínen 700 ezer embert értek el, és több mint tízmillió vizsgálatot végeztek. A résztvevők 54 százalékánál magasabb volt a testtömegindex, 65 százaléknál magasabb volt a hasi zsírszövet, és 25 százaléknál magas vérnyomást mértek.

Forrás: MTI