Hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszok tesztelése magyarországon

0
51

A Volánbusz és a HUMDA (Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.) hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszok tesztelését végzi a budapesti agglomeráció vonalain, illetve több magyar városban. A tesztelés célja a környezetbarát és hatékony közlekedési megoldások fejlesztése.

Tesztüzem és műszaki adatok

A tesztüzem 2024. január 22-től legalább fél éven keresztül tart. A Toyota CaetanoBus H2.City Gold típusú jármű, amely 35 ülő és 34 álló utas szállítására alkalmas, 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolására képes öt üzemanyagtartállyal rendelkezik. Egy töltéssel akár 400 kilométert is megtehet, és a járművet egy 60 kilowatt teljesítményű hidrogén-üzemanyagcellás rendszer, 180 kilowattos Siemens villanymotor, valamint 44 kilowattórás összkapacitású lítium-titanát-oxid vontatóakkumulátorok támogatják.

További tesztüzemek Magyarországon

A hidrogén-üzemanyagcellás buszok tesztelése nem csak a budapesti agglomerációban, hanem többek között Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is megvalósul. Az előző tesztüzemek sikeres tapasztalatai alapján a Solaris Urbino 12 electric H2 típusú jármű is visszatér majd a Volánbusz flottájába Zalaegerszegen és Győrben.

Cél a környezetbarát közlekedés fejlesztése

A Volánbusz és a HUMDA együttműködése a környezetbarát és fenntartható közlekedési megoldások fejlesztésének fontos része. A hidrogén-üzemanyagcellás járművek tesztelése hozzájárulhat a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez és a zöld technológiák elterjedéséhez Magyarországon.

Szöveg és borítókép forrása: mti