Elektromos autók támogatása 2024: Minden, amit tudni kell a pályázatról

0
57

Az elektromos járművek támogatásának terén újabb mérföldkőhöz érkeztünk: a 2024-es év számos újítást és lehetőséget tartogat a zöld járművek iránt érdeklődő vállalkozások számára. Azonban a pályázati feltételek és kizáró okok bonyolultsága miatt érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt belevágunk a folyamatba. Lássuk, mire kell figyelnünk!

Cikkünk forrása: https://www.wallbox.hu/eauto/elektromos-auto-tamogatas-2024-palyazat/

Regionális és adminisztratív követelmények

A Budapesti régióra vonatkozóan csak a fővárosban székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező, valamint magyar adószámmal bíró gazdasági társaságok jogosultak a támogatás igénylésére. A kevésbé fejlett régiókban, mint például Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és továbbiak, szintén csak helyben bejegyzett cégek pályázhatnak. Ráadásul a cég székhelyének 2021. december 31-éig bejegyzettnek kell lennie.

Egyszeri lehetőség és beszállítói megkötések

Fontos tudni, hogy egy vállalkozás csak egyszer kaphat támogatást. A gépjármű beszerzésénél pedig csak olyan kereskedők jöhetnek szóba, akik már 2023 júliusában rendelkeztek a megfelelő tevékenységi körrel. Ezen felül zártvégű pénzügyi lízing esetén szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Kizáró okok: Figyelembe veendő szempontok

A pályázat beadása előtt különös figyelmet kell fordítani a kizáró okokra. Ilyen például a konzorciumi forma tiltása, a rendezetlen munkaügyi kapcsolatok, az átláthatatlanság, a támogatási rendszerből való kizárás, megtévesztő adatok szolgáltatása, felszámolási vagy csődeljárás alatt állás. Emellett nem vehet részt olyan vállalkozás, amely a gépjárműkölcsönzés vagy -kereskedelem területén működik, vagy amely már részesült támogatásban.

Speciális korlátozások: Csekély összegű támogatások esetén

A csekély összegű támogatások kapcsán is vannak korlátozások. Például nem vehet részt olyan vállalkozás, amely az elektromos járművet akvakultúra-termékek vagy mezőgazdasági termékek termeléséhez, feldolgozásához, értékesítéséhez, vagy bizonyos exporttal kapcsolatos tevékenységekhez kívánja felhasználni.

Összegzés

A 2024-es elektromos autók támogatási programja rendkívül kedvező lehetőséget nyújt a zöld technológia iránt elkötelezett vállalkozások számára. A támogatással akár több millió forintot is megtakaríthatunk, de a sikeres pályázathoz alapos előkészület és a feltételek pontos ismerete szükséges. Gondosan mérlegeljük lehetőségeinket, és ne hagyjuk ki ezt a kivételes lehetőséget a fenntartható jövőért!