A Duna House 2024-re 110-130 ezer ingatlantranzakciót vár

0
47
ingatlan piac 2024

A Duna House hazai ingatlanközvetítő vállalat, optimista kilátásokkal várja az idei évet az ingatlanpiac szempontjából. A vállalat pénteken közölte, hogy idén várhatóan 110-130 ezer ingatlantranzakciót prognosztizálnak, ami az előző évhez képest jelentős növekedést jelentene.

Tavaly a Duna House által közvetített ingatlantranzakciók száma éves szinten a 90-110 ezres tartományban mozgott, így az idei előrejelzési tartomány meglehetősen optimista hangvételű. A vállalat számításai szerint az ingatlanpiac továbbra is dinamikusan fejlődik, és a kereslet erős marad az ingatlanok iránt.

A múlt hónap, december is erősnek bizonyult az ingatlanpiacon, ahol 7813 tranzakció jött létre. Ez azt jelenti, hogy a december volt az év harmadik legerősebb hónapja az ingatlanpiac szempontjából.

A Duna House közleményéből kiderül, hogy tavaly decemberben Budapesten és Pest megyében az 40-60 négyzetméteres és 60-80 négyzetméteres ingatlanok voltak a legkeresettebbek. Budán a négyzetméterenkénti ár 1,2-1,4 millió forint között mozgott, míg Pest megyében 600-800 ezer forintért adták el a legtöbb lakást.

Az országos átlagokon túl a keleti régióban a panelek és használt tégla lakások négyzetméterára nőtt tavaly decemberben, míg a nyugati régiókban enyhén csökkent. A budai panelek átlagos négyzetméterára 863 ezer forintról 805 ezer forintra csökkent, míg Pesten 728 ezerről 678 ezer forintra mérséklődött.

Az első lakás vásárlása továbbra is népszerű motiváció mind Budapesten, mind vidéken, de az adatok azt mutatják, hogy a fővárosban magasabb áron kell befektetni az első lakásba. A Duna House szerint a befektetési szándék Budapesten átlagosan 47,7 millió forintot tesz ki, míg vidéken 32,6 millió forint. A nagyobb lakásba költözés Budapesten 78,3 millió forintot, vidéken pedig 42,9 millió forintot igényel.

Az ingatlanok eladásának leggyakoribb oka Budapesten a nagyobb ingatlanba költözés, míg vidéken a befektetés és az örökölt ingatlan értékesítése vezet. Az adatok alapján a vidéki ingatlanpiac különbözőségeket mutat a fővároshoz képest, de mindkét régió élénk érdeklődést mutat az ingatlanok iránt, ami ígéretes előjel a Duna House és az egész ingatlanpiac számára az idei évben.