A Colosseum régészeti parkjában új múzeum nyílt az ókori Róma fennmaradt térképével

0
53

Az ókori Róma Forma Urbis néven ismert, híres térkép újra megtekinthető a közönség számára, száz év után. A múzeum a Colosseum szomszédságában nyitotta meg kapuit pénteken.

A Forma Urbis latin elnevezése a város alakját jelenti, és ezt a hatalmas márványtérképet 203 és 211 között vésték fel Septimius Severus császár uralkodása idején. Ez az egyik legritkább és legjelentősebb ókori Róma ábrázolása, amelyet csaknem egy évszázad után újra lehet megtekinteni.

Az eredeti Forma Urbis 150 márványlapból állt és 18×13 méteres felületen volt látható. A térképet egy császári fórum aulájának a falán helyezték el, amely később a Forum Romanumon emelt Santissimi Costa e Damiano templom részévé vált.

A Forma Urbist először 1562-ben fedezték fel, de azóta sok része elveszett. Az eredeti térkép csak 10%-a maradt fenn.

A Forma Urbist utoljára 1903 és 1924 között állították ki a Capitolium Múzeum udvarán, majd egyes részei a Celius-dombon található antik kőtárban voltak láthatók.

A kiállítás célja, hogy a közönség jól lássa és megértse a térképet. Emiatt nem függőlegesen, hanem vízszintesen helyezték el, és alárajzolták Giovanni Battista Nolli 1748-ban készült térképét, amely Róma ókori helyszíneinek akkori legpontosabb ábrázolása volt.

A Forma Urbis múzeum a Colosseummal szemben, a Celius-dombon található régészeti parkban nyílt meg. Ez az ókori városrész korábban nem volt látogatható, most a múzeum épülete körül lehet szabadtéri régészeti sétát tenni a kiállított kőtáblák, sírfeliratok és más leletek között.

Roberto Gualtieri, Róma főpolgármestere, a múzeum megnyitóján elmondta, hogy ez az első lépés a Colosseum és a Forum Romanum régészeti területének bővítésében. A régészeti park ingyenesen látogatható, míg a Forma Urbis múzeum megtekintéséhez jegyet kell váltani. A múzeum keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között látogatható.